ژئوگرید
مارس 13, 2022 2022-05-30 8:54ژئوگرید

ژئوگرید (Geogrid)
یکی از اعضای مجموعهٔ ژئوسنتتیکها میباشد که معمولاً از مواد پلی استر، پلی وینیل کلراید، پلی اتیلن و پلی پروپیلن تشکیل میشود. ژئوگریدها در دو نوع پارچه ای و پلاستیکی (گرانولی) وجود دارند. کاربرد اصلی ژئوگرید پایدار سازی خاک میباشد؛ ولی امروزه کاربرد جدیدی برای ژئوگریدها به وجود آمدهاست و آن تقویت روکش آسفالت است. ژئوگرید بر پایه پلی استر و پلی اتیلن میباشد و به علت قابلیت کشسانی بالا در مسلح سازی خاک در نواحی مختلف به کار میرود. ژئوگریدها در دو نوع تک سویه و دوسویه عرضه میشوند ولی نسبت به کاربردشان شکل ظاهریشان تغییر میکند.
ژﺋﻮﮔﺮﻳﺪ چیست
ژئوگریدﻫﺎ ﮔﺮوهی دﻳﮕﺮ از ﺧﺎﻧﻮاده ژئوسنتتیک ﻫﺎ می ﺑﺎﺷﻨﺪ ﻛﻪ از ﺟﻨﺲ پلی اﺳﺘﺮ و پلی اﺗﻴﻠﻦ و ﻳﺎ ﺗﺮﻛﻴﺒﻲ از اﻳﻦ ﻣﻮاد و ﻳﺎ ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻮاد ﻣﺸﺎﺑﻪ ﺑﻮده و در ﺿﺨﺎﻣﺖ، ﺳﺎﻳﺰ و اﺑﻌﺎد ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺷﺒﻜﻪ ﻫﺎی ﺳﻪ ﺑﻌﺪی ﺗﻮﻟﻴﺪ می ﺷﻮﻧﺪ. ژئوگرید ﻫﺎ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺗﻘﻮﻳﺖ ﻛﻨﻨﺪه ﻫﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار می ﮔﻴﺮﻧﺪ زﻳﺮا آﻧﻬﺎ دارای ﻣﻘﺎوت ﻛﺸﺸﻲ ﺑﺎﻻ و ﻗﻔﻞ ﺷﺪﮔﻲ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﻲ در ﺳﺎﺧﺘﺎر ﺷﺒﻜﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ. اﻳﻦ دﺳﺘﻪ از ژئوسنتتیک ﻫﺎ ﻣﻌﻤﻮﻻ در ﻣﻨﺎﻃﻘﻲ ﻛﻪ ﺧﺎك ﻫﺎ اﺷﺒﺎع و ﻳﺎ ﻧﻢ دار ﻫﺴﺘﻨﺪ در ﺑﺎﻻ و ﭘﺎﻳﻴﻦ ﻻﻳﻪ ژئوتکستایل ﻗﺮار می ﮔﻴﺮﻧﺪ. ﻣﺰاﻳﺎی ﺑﻜﺎرﮔﻴﺮی ژئوگریدﻫﺎ در ﭘﺮوژه ﻫﺎی ﻋﻤﺮانی ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ ﻣﺸﺎﺑﻪ ﺑﺎ ﻣﺰاﻳﺎی ﺑﻜﺎرﮔﻴﺮی ژئوتکستایل ﻫﺎ می ﺑﺎﺷﺪ.
انواع ژﺋﻮﮔﺮﻳﺪ
- ژئوگریدهای پلی اتیلنی جهت محافظت از لوله : این ژئوگریدها بر روی لولههای انتقال نفت و گاز قرار میگیرند و اجازه نمیدهند لولهها در اثر کشش یا برخورد با سنگهای لبه تیز آسیب ببینند.
- ژئوگرید آسفالتی : این ژئوگریدها برای تقویت روکش آسفالت به کار میروند به طوری که یک لایه ژئوتکستایل روی آن لمینیت شدهاست و با قیر داغ به زمین میچسبد و آسفالت روی ژئوگرید ریخته میشود.
- ژئوگرید پلی استری : این ژئوگریدها از پلی استر تشکیل شدهاند به علت قابلیت مقاومت کشسانی بالای پلی استر و انعطافپذیری بالای آن معمولاً برای تقویت بستر راه و راهآهن به کار میروند و کاربرد بارز آنها ساخت دیوار حائل میباشد و اکثر ژئوگریدهای آسفالتی از ماده پلی استر ساخته شدهاند ولی شکل ظاهری آنها با ژئوگرید پلی استری متفاوت است.
- ژئوگرید پلی اتیلنی : نوعی از ژئوگرید است که مقاومت کششی بالایی دارد ولی انعطاف ژئوگرید پلی استری را دارا نمیباشد و سفت است به همین خاطر برای ساخت گابیون مورد استفاده قرار میگیرد.
ﻛﺎرﺑﺮد ژﺋﻮﮔﺮﻳﺪﻫﺎ:
1- ﺟﺪاﺳﺎزي ﻣﻮاد ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺜﻞ ﺗﻔﻜﻴﻚ ﻣﺎﺳﻪ از ﮔﺮاول
2- ﺟﺪاﺳﺎی و ﻓﻴﻠﺘﺮاﺳﻴﻮن
3- اﻳﺠﺎد ﺳﻄﺢ ﺗﻔﻜﻴﻜﻲ ﻛﻨﻨﺪه ﺑﻴﻦ ﻣﻮاد آﻟﻮده ﻛﻨﻨﺪه و ﻣﻮاد ﻏﻴﺮ آﻟﻮده
4- ﺑﺎﻻ ﺑﺮدن ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻣﻜﺎﻧﻴﻜﻲ
5- ﺑﺎﻻ ﺑﺮدن ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻛﺸﺸﻲ
6- ﺑﺎﻻ ﺑﺮدن ﻣﻘﺎوﻣﺖ و ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺑﺴﺘﺮ ﺟﺎده ﻫﺎ
7- ﺑﺮای ﺗﻔﻜﻴﻚ ﻻﻳﻪ ﻫﺎی ﻗﺪﻳﻤﻲ و ﺟﺪﻳﺪ در ﺟﺎده ﻫﺎ ﺑﺮای اﻳﺠﺎد ﻻﻳﻪ و روﻛﺶ ﺟﺪﻳﺪ در ﺟﺎده
8- ﺑﺮای ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺷﻴﺐ ﻫﺎ